Overtru

En ting er at det går sjarlatan-programmer som «Klarsynt» og «Åndenes makt» på mindre favorable tv-kanaler på mer eller mindre kristelige tider på døgnet. En helt annen er det at dette med overtru nå er så etablert som «akseptabelt» at selv ledende figurer i politiet kan gå ut med sitt selvbedrageri uten å miste all troverdighet! Det som virkelig får det til å renne over er at politiet attpåtil aksepterer viss-vasset som tips. Hva er det neste?

In other news skjønner jeg at det bare er å slutte med å bruke hushmail til snuskesakene, de klarer åpenbart ikke å holde på «juicen» (:

9 kommentarer til «Overtru»

 1. Som de ville skrevet på ymse nettsteder i randsonen av akseptabelt surfemateriale i arbeidstiden: «Man, you’re in the know».

 2. Dette må vel være den beste reklamen for hushmail på lenge!

  Så… hva er greia med å hakke på overtro – for en del lidelser er det vel den eneste kjente effektive behandlingen. Folk må vel få lov til å holde på med placebo alt de vil så lenge de ikke påfører andre skade? Eller skal det være forbudt å være kristen i politiet også, det er vel også selvbedrageri uten et fnugg av troverdighet.

  Faktisk vil jeg påstå at placebo-effekten er betraktelig bedre dokumentert enn hva kristendom er. For bla. vondt i magen (spesifikt magesår) så er placebo-effekten visstnok vist til å ha en signifikant effekt (studier viser opp mot 3/4 blir kurert, bekreftet med gastroskopi) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2014313/.

  Så all den tid du skal regulere hva folk får lov til å tro på, så er det vel greit å være konsekvent. Da vil jeg også skyte inn at man må fjerne troen på at emacs er en akseptabel måte å redigere tekst på. For det er også overtru og vissvass.

 3. Ikke så mye opptatt av å regulere hva folk tror på, det jeg vil til livs er innblandinga i komplett urelaterte oppgaver, og aller mest (viktige) samfunnsoppgaver.

  Du prater til det lille koret hva emacs angår, forøvrig.

 4. Vet ikke helt om at jeg er med på den at man skal begrense hva som er tips-materiale til politiet basert på kilde heller. Blinde høner finner også korn… det sagt så finner man ikke så mange blinde høner fordi treffprosenten på kornjakta er ganske lav, og det at kravet til moderne gårdsdrift gjør at de havner i suppa allerede som kylling, men likevel.

  Ser heller ikke hvordan kritikken av en person som jobber med ledelse av et avsnitt i Oslopolitiet skal ha alt for mye å si i gjennomføringen av etterforskningen i et annet politidistrikt. Andre sier jeg tar feil innimellom, men det tror jeg ikke på.

  Poenget er vel fortsatt det første, det å ta i mot tipset uavhengig av opprinnelse for så å sjekke det ut – som kan være så enkelt som at «hmm… holder ikke vann, i skuffen med deg igjen», eller så komplisert som å knytte fast rette vedkommende til en stol for å se om hun (for det er ofte en hun) flyter. Begge deler burde ikke tar mer enn et par minutter (i snitt, stoltrikset tar litt lengre tid sånn isolert sett. Har man gjordt forarbeidet så burde ikke det heller ta veldig mange minutter før man har en konklusivt svar).

 5. Jeg liker dårlig å stå i fare for å få endevendende besøk av politiet fordi en halvgal tulling som burde vært på medisiner har sett noe i gruten sin. Greit å ta alle tips seriøst, men her tok de faktisk personen inn til avhør på grunn av en sjarlatan.

  Hva lederpersoner og hva de tror på på fritida angår er det innmari greit: hold det på fritida. Når de lar det påvirke utøvelsen av yrket blir det minus på troverdighet-kontoen, og er det noen vi _burde_ holde til en standard som det går an å stole på/ikke ha mistro til, så er det politiet.

 6. Du er klar over at det å ta en telefonsamtale også er et avhør? Det er jo ikke sånn at politiet lever i 1880, de lever vel mer i 1980. Det virker som om du leser selektivt av den saken, bla. ignorerer den delen om at damen ble presentert i beste sendetid på TvNorge som en morder. Vil vel kanskej være i alles interesse at man får «sjekket henne ut av saken» så kan hun jo eventuelt bruke det som argument når de slarver på Bunnpris.

  Samtidig så vil jeg se på den «minor incovenience» av å få «endevendende besøk av politiet» som ganske bagatellmessig all den tid man snakker om drapsetterforskning. Innsatsen står vel tildels i stil med lovbruddet. Ingen synske som har fortalt oss om Lysbakken har stukket hånda i honningkrukka ennå, dvs TvNorge har i allefall ikke laget program om det.

 7. Heh, talking of selektivt, sett bloggposten? (:

  Jeg synes ikke politiet skulle ha holdt seg for gode til å akseptere det som tips i første omgang, og på den måten latt være å gi programmet noen slags holdepunkt om å være seriøst. In fact, mennesket i programmet burde heller blitt straffeforfulgt for å være sjarlatan og for å fremstille falske påstander.

 8. «Det som virkelig får det til å renne over er at politiet attpåtil aksepterer viss-vasset som tips. «

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.