Juleøltesten 2013

Den store juleøltesten i B24 ble avholdt for et par uker siden. I pappaperm går det som kjent ikke så raskt, så kommer resultatene. Vi starter med litt statistikk. Vi testet 17 øl, tro det eller ei. 6 butikk-øl, og 11 pol-øl. I tillegg testa vi tre av ølene Martin hadde tatt med fra eget bryggeri, utenfor kommentariatet. Vi klarte på et vis å bli enige om en skala som tilsvarer terninger, og samlet ble det gitt 228,5 poeng. Den mest gavmilde på poengene var store-A, mens lille-a var mest gniten, med henholdsvis 67 og ingen poeng. Akai ga nest minst poeng, 50. Poenggivningen gikk på det jevne, unntagen store-A som hadde varians på over 2,5, hvor resten lå rundt 1 blank. Standardavviket forteller meg at vi var mer enige på kryss av panelet hva angikk pol-øl enn butikk-øl. Standardavviket er 0,23 poeng høyere for butikk-øl, 0,88 poeng. Vi var mest uenige om Aass juleøl, butikk-ølet. Det er tilfeldigvis også det eneste som har fått kommentar av lille-a. Her drar han til med den dype og megetsigende kommentaren:

«positivt»

Vi var mest enige om tre forskjellige øl, Ringnes juleøl fra butikk, Hoppy Christmas, og Nøgne Ø God Jul. Testen fikk en tredelt taper-gjeng, som alle fikk snitt på 2 poeng. Ikke overraskende var det tre butikk-øl, Ringnes juleøl, Nordlands juleøl, Lade Gaards juleøl, som alle fikk et snitt på 2 poeng. Julefnugg fra Berentsens Brygghus var den eneste pol-ølen som fikk mindre enn 3 poeng i snitt. Justert for alkoholprosent vant Aass juleøl, med 0,85 poeng pr alkoholprosent, med Nøgne Ø sine litt bak på litt over 0,7 poeng per prosent. Julefnuggen fra Berentsens Brygghus tapte suverent med sine 0,38 poeng per prosent.

Testens store og soleklare vinner var Nøgne Ø God Jul, med 6 blank. Ingen andre øl kom over 5 poeng i snitt.

Noen utvalgte kommentarer:

  • «IPA-aktig, rund i smaken, ikke typisk julete.» (Hoppy Christmas)
  • «Tung. Mye malt. Søt.» (Ringnes Julebukk)
  • «Kjip smak, sur ettersmak.» (Lade Gaard butikk)
  • «Voldsomt til krydder. Mye skum. Mye jul.» (Nøgne Ø Underlig jul)

Testen ble avsluttet i god tid før sistebussen, av en eller annen grunn. Alt i alt en fin kveld (:

Nogle bilder fra kvelden:

IMG_9273 IMG_9274 IMG_9277 IMG_9280 IMG_9281 IMG_9282 IMG_9294 IMG_9295 IMG_9298 IMG_9301 IMG_9306 IMG_9266

En kommentar til «Juleøltesten 2013»

  1. Klar tale fra lille a; hvis man sier lite så får det man sier stor plass. Herved bevist.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.