Juleøltesten 2014

Den store juleøltesten i B24 ble avholdt forrige helg. I alt var det 27 øl med i testen, hvorav 23 var poløl, tre butikkøl og en hjemmelaga øl, courtesy of Morten. Vi forsøkte oss på en blindtest i år, hvor undertegnede holdt styr på rekkefølgen, og i så måte ikke var med på den blinde delen. Det kan legges til at det oppstod flere tilfeller hvor turen fra kjøkken til Bar Mixtura renset minnet for navn og alkoholprosent på medbragt øl. Skalaen var også ny i år, et intrikat dommerskjema med fem kategorier og totalt 50 poeng kunne utdeles per øl. Skjemaet spesifiserte også hva den totale poengsummen skulle svare til i form av øl-kvalitet. Alt fra 40 poeng og opp er en perfekt øl. Fikk ølen mindre enn 20 poeng hadde den seriøse problemer og mange forbedringspunkter.

Til essensen:

Vinneren av årets juleøltest er:

Hornbeer Julehumle (32 poeng)

I rene poeng deler den toppplasseringen med Brewdog sin Hoppy Xmas, men justert for hvordan hver dommer brukte skalaen er det Julehumla som vant, alene.

Beste dommer var etter definisjonen den som kom nærmest snittpoeng for gruppa pr øl:

AndreasL

Han hadde nærmeste forslag på 13 av ølene helblindt, og 15 dersom også undertegnede regnes med i materialet. Ingen andre kom over 10 beste-plasseringer, og her er det jo flere som deler (delt ut 47-48 beste-poeng i denne dommerkåringen). Den som kom nærmest avgitt snittpoeng totalt var Anders, med 706 avgitte poeng mot 708,25 i snitt over gruppa (men til sammenligning kun 2 til 4 beste-forslag). Snittet poeng pr øl er 25,3-25,4 (jeg trekker ned). Mest gniten på poengene var Vegard (627), og den mest gavmilde var John Magne (765) (noe jeg tror har med å gjøre at han tok helt av på humleølene, sammenlignet med resten). John Magne ga også den høyeste enkeltpoengsummen, 40, til Hornbeer Julehumle, men også den aller laveste, 10, til Dahls Juleøl (butikk).

Hvis en normaliserer over hvordan hver enkelt dommer har brukt skalaen er det Vegard som har gitt den høyeste karakteren og John Magne den laveste.

De to som var oftest enige (hvis definisjonen av enig er å ha stemt innom tre poeng av hverandre på samme øl oftest) var JM og AL (20 ganger). Hvis en derimot definerer «mest enig» som i å være på samme side av snittet for ølen var det MO og AL som var oftest enige (21 ganger).

Taperen av årets juleøltest var klart og tydelig:

Dahls juleøl (butikk) (17,1 poeng)

Når det gjelder pol-ølene så var det de som ble dømt på slutten av kvelden som fikk det hardest. Verdt å merke er at det i kommentarene er mulig å lese at folk på dette tidspunktet er litt lei av å teste øl. Det ble rett og slett for mange. Uansett, 9-prosenterne fikk det i stor grad hardt, alle sammen.

Vi var mest enige om at Nissemor var en 29,3-poengsøl (standardavvik 2,2), og minst enige om Nøgne Ø God Jul (7,8).

Her en grafisk fremstilling av trend for kvelden:

trend

Delta her betyr hvor lang tid det tok å få denne ølen i tid fra den forrige ble servert.

kronologisk stemming

Galleri har jeg plassert på www.bach.priv.no så lenge.

I kommentariatet hadde vi et greitt spenn fra John Magne som skrev én kommentar (og Vegard med en dobling av dét), til de mer pratsomme, som Bach med 89 kommentarer av 140 mulige, Morten med 73 og Martin med 56. Nå ble jeg sikkert farget av hvor mye jobb det var å taste inn de forskjellige, men det var nå bra typisk at den fineste håndskrifta var fra han som ikke skrev stort. Noen utvalgte replikker:

 • «humle 🙂 blomster og gress?» (Hornbeer Julehumle)
 • «god smak, røykmalt, røyka bukk» (Nissefar)
 • «lukter våt mose!» (Nissemor)
 • «kattepiss?» (7 Fjell Vinter American Strong Ale)
 • «bra julepreg, much jul manny bor[unreadable] wow» (Ægir Ylir)
 • «foaming motherfucker, tenker litt på «bestefar»» (Bestefar)
 • «belgisk strong ale??» (Aass vellagret)
 • «krydder – lei av å smake nå :-)» (Stille Natt)
 • «grusom» (Stille natt)
 • «noe meget sødme for drikkbarhet» (Gauloise Christmas)

EDIT: Glemte å skrive om dobbelt-testen. Klostergårdens «Jul e øl» ble testet to ganger. De fleste var innom ett eller to poeng begge gangene, med unntak av Svein som tydeligvis syntes at ølen den andre gangen var signifikant mye bedre.

En kommentar til «Juleøltesten 2014»

 1. I den grad man pisker døde hester og tilårskomne blogposter: godt skrevet. Trekker på smilebåndet 4 måneder efteråt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.