DRM

(Som sett på slæssjdått) I en verden der selskaps-aristokratiet får slå rot som de vil måtte det jo bare komme:DRM på skjermer. Kort fortalt må skjermen din, i følge denne artikkelen, være godkjent av Microsoft i neste generasjon av deres inntil videre populære operativsystem. Hvis den ikke er det, kan du ende opp med ytterst dårlig oppløsning på skjermen din, og alt dette styrt fra operativsystemet. Naturligvis henger det sammen med at de _ALT_ for store konsernene der borte som kjøper seg til rettigheter litt vel utover det vi har vært vant med.

Personlig syns jeg at det mest triste med dette, er at Joe Schmuck ikke kommer til å merke det, enda mindre bry seg, og i siste omgang ikke gidde å gjøre noe med saken. Det er akkurat dette disse småkorrupte ekspertene borti der spekulerer i.

Og til min irritasjon: de lykkes med sin strategi. ):

7 kommentarer til «DRM»

  1. ettersom du ser ut til å tilte mer og mer mot venstre (jfr. bruken av selskaps-aristokratiet) og jeg mer og mer mot høyre (rett og slett fordi jeg liker å irritere folk) så blir dettane bra.

    Men jeg kan ikke unngå å legge merke til at du skriver at "Joe Schmuck ikke kommer til å merke det, enda mindre bry seg", for å sette det litt på spissen… hvorfor *skulle* Joe S bry seg hvis han ikke merker det?
    Hvis DRM innføres på en slik måte at det ikke utgjør noen trussel mot min normale bruk, men kun tramper et fåtall avvikere på tærne fordi de er vant med at de har kunnet bruke teknologien akkurat slik de ville frem til nå, og ser derfor ingen grunn til at rettighetshaverne skal få lov til å legge til grunn spilleregler for bruk av deres åndsverk i et flunke nytt digitalt samfunn (nytt for de iallefall)?

    Hvis DRM medfører at rettighetshaverne får betalt i større grad og misbruket reduseres så tror jeg ikke at jeg kommer til å gråte så veldig mange tårer over den kvisebefengte windowsbrukeren som ikke får sett pornografi på sin antikverte skjerm.

    Dette sagt, så finnes det jo alternativer som Linux som ikke krever DRM i forhold til skjermbruk.

    For å dra en liten Non-sequitir sammenligning av appelsiner og epler her, så kan man jo spørre seg hvorfor Joe S skal bry seg om DRM når han ikke bryr seg om ulandsgjelda eller sultkatastrofen i $INSERT_LATEST_AFRICAN_NATION_HERE heller? (Den var smaklaus, jeg vet. Kunne ikke dy meg liksom, måtte jo ut med den før eller siden).

    Alt i alt driter jeg egentlig i DRM, men henger meg litt opp i måten du fremstiller det på. Har ikke lest spesielt mye mer om COPP og HDCP enn det som beskrives på engadget.com, og det kan vel i det beste fall beskrives som veldig dumbed-down mass-consumer squabble… så jeg vil ikke akkurat legge hodet på blokka over det jeg leste der, antar det ikke holder helt vann hvis jeg hadde klikket meg videre…

  2. Akkurat sammenhengen med ulandsgjeld er faktisk ikke helt fjern. Det er ikke artisten, skuespilleren, eller kunsteren som får mer betalt dersom DRM ble innført på denne måten. De pengene går rett til selskapene, til eiere, og til videre oppkjøp. Ikke helt ulikt det som er det faktiske problemet i Afrika.

    Og det er akkurat derfor det er så trist at ikke mannen i gata kommer til å bry seg, for vi har nettopp vært gjennom en runde med konserter og innsamlinger i forhold til dette, hvor nok av mennesker viste sin støtte.

    I forhold til hvordan jeg fremstiller det må jeg jo bare si at jeg ikke akkurat har gått i dybden, og det er litt av poenget. Blir det for teknisk gidder ingen å lese det, og prater ingen om det, så blir det bare akseptert.

  3. nåja… de fleste artister som sliter med store nedlastningstall har vel gjerne fasteprosentsatser av omsetning.
    Så vidt jeg vet så er standardsatser fra 11 til 17% av omsetning.
    Det sagt så har jo sånne kjendis superkewle store artister mulighet til å forhandle ut over disse 17…

    Det skal selvfølgelig sies at ut av disse prosentene skal det jo selvfølgelig også betales for en hel bråta med ting, men det er uvesentlig (må ha penger for å tjene penger osv).

    Hvad Live8 angår, så vil jeg si det er latterlig å si at de som dukket opp på en gratis konsert uten å levne så mye som en tanke for annet enn at de fikk se yndlingsartisten sin gratis mot litt propaganda inn det ene øret og ut det andre, faktisk bryr seg om noe som helst.

    Dette gjelder også artistene, så når madonna stiller opp gratis på Live8 i Hyde Park (eller hvor hun nå sikkert var) går av scenen og drar rett på sitt favoritt utested og bøtter ned på et par flasker Möet et Chandon og spanderer 3 flasker grey goose på sitt entourage, noe som sub totalt burde komme på størrelse av en gjennomsnittlig ulandsgjeld så er vel ikke akkurat omtanken for de sultne barna i afrika (for å bruke en slitt frase) i hovedsetet?

  4. Du fornekter deg ikke…

    Offtopic #1 – De store artistene sliter heller ikke med å få nok grunker i kassa. Akkurat -de- er det minst synd på. Hvorvidt de kan forhandle ut over 17% eller ikke, er dessuten tilløp til villedning, da det uansett er på et "såvidt jeg vet"-basis hos deg. (On topic hadde vært å se på de som _faktisk_ er verdt å verne/trenger å bli vernet av lover og teknologi)

    Offtopic #2 – At Live8-konsertene var gratis har da vel ingenting med dette å gjøre. Noen innsamlingsaksjon var det ikke, så hvorfor trekke akkurat det fram? Mer enn nok(uten at jeg har sjekket noe eksakt tall) signerte oppropet for å få slettet ulandsgjeldene…

    Å dra tabloiden om Madonna var iallefall lavmål, faktisk mer enn alle de utslitte frasene du hevder å bruke. Dette handler ikke om innsamling, eller personlig økonomi, men om utnyttende avtaler fra "vestlige"-land ovenfor land i Afrika.

    Og det er akkurat det jeg sikter til med det opprinnelige innlegget. Utnyttende enveis-avtaler, som tar fra folk grunnleggende rettigheter til bruk, av maskinvare de har kjøpt for egne penger for egen bruk.

    Det endelige støtet blir å flytte over ting man før kjøpte, til leie. Det er bare spørsmål om tid, før Windows blir leie-vare i ekte forstand. Markedet må bare mykes opp litt først.

    Håplaust.

  5. offtopic #1 – Grunnen til at det er "såvidt jeg vet"-basis er at ingen artister (eller management er vel mer korrekt) ønsker å gå ut med hvor mange poeng de tar av kaka, rett og slett fordi det ødelegger forhandlingsmuligheter ved evnt. overganger osv.
    Et kjapt eksempel, ta "Gåte" som må kunne sies å være store artister i Norge, Jygri solgte svjv til Platina (40.000 eksemplarer i Norge)… rike ble de ikke. Om de hadde solgt 5000 til så hadde det utgjort (ved 15% og ingen utgifter) omlag 100000 kroner mer i kassa…

    Det utgjør en del kroner når man bor i startbo…

    Hvis du tar mindre artister som John Doe, så vil det antageligvis være enda mer kroner i kassa ettersom marginene deres er enda mindre…

    Offtopic #2:
    Live8 er relevant på sitt vis da du mente at sammenligningen med ulandsgjelden og Afrika var gjeldene… ikke noe utover det.

    En overgang fra leie til kjøp og vice-versa er ikke noe ny greie. Det er nå engang opp til leverandører å selv betemme hvordan de har lyst til å drive butikk.
    Det er da ikke så utrolig mange år siden det var vanlig å leie regnekapasitet fremfor å eie, nå ser det ut til at vi svinger tilbake til de tidene. Det kommer vel som en naturlig følge av at programvare trenger mer oppfølgning ifbm. med internett og stagnering av utvikling fører til at inntjeningen blant IT-selskapene flater ut…

    Noen vil drive videoutleie, mens andre vil selge skivene.

    Det at Windows har blitt et de facto monopol blandt Joe Schmoe er ikke noe man kan bekjempe med å blande seg opp i Microsofts forretningsmodell. Det bør bekjempes på en annen arena.

    Om ikke annet så må det iallefall være like spilleregler for Jørgen Hattemaker og Kong Solomo…

    Man kan vel også dra et argument utifra det å innføre begrensninger på IT-bransjen i øst og vest medfører også et veldig vanskelig spillebrett for IT-bransjen og det medfører ikke annet enn ekstra utgifter for forbrukeren… et sted må de jo ta igjen det tapte.

  6. Tror også de store og vellykkede programvarefirmaene har det relativt greit med tanke på inntjening.

    Med min bakgrunn som ultra-rettferdig-ist, så er jeg jo helt enig i at det er viktig å gi alle rett på samme spilleregler/vilkår.

  7. nå taler de som en riktig unge høyrist :-).

    Neida ;-).

    Apropos inntjening, fanden vil ha mer og alt det der…

    Governor Tarkin: You don’t know how hard I found it, signing the order to terminate your life.
    Princess Leia: I’m surprised that you had the courage to take the responsibility yourself.
    Governor Tarkin: Princess Leia, before your execution, you will join me at a ceremony that will make this battle station operational. No star system will dare oppose the Emperor now.
    Princess Leia: The more you tighten your grip, Tarkin, the more star systems will slip through your fingers.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.