Mr. President

Med sin andre presidentperiode på vei mot slutten har man to valg (i mange land som driver med slikt president-tull): 1) gå av og sole seg i glansen av sine dager i Toppen eller 2) prøve å finne smutthull for å feste seg til makta permanent. I de fleste(tm) demokrati ville sistnevnte aktivitet ført til rabalder og ramaskrik uten sidestykke. Gjerne fra media.

Men å være kritisk til Administrasjonen(tm) blir man drept for.

Men en kan vel ikke ha på silkehanskene når man skal bli President Emeritus.

9 kommentarer til «Mr. President»

  1. Flere som drar en god en på dette området for tiden, vi nevner i fleng.. Putin, Chavez, Bush. :>

    Putin velger å følge lovens bokstav og går av som president, dog med tungt hjerte, i følge ham selv. For å bøte på problemet med å ikke lenger være president har han foreslått partikollega Dmitrij Medvedev som president. At Medvedev blir president er forholdsvis sansynlig siden partiet både han og Putin tilhører, Det forente Russland vant valget på ny nasjonalforsamling.

    Medvedev er ingen ukjent mann, han innehar vervet som styreleder i det nasjonale gass- og olje-selskapet Gazprom og har dermed forholdsvis god internasjonal erfaring både innen forhandlinger og kommunikasjon med de fleste. For å takke for tilliten har Medvedev foreslått Putin som statsminister når han selv overtar som president. Grei løsning der borte mao.

    Hugo Chavez i Venezuela valgte en litt annen løsning – han foreslo en folkeavstemning der han kunne få fullmakt til å sitte så mange perioder han ville – Selv uttalte han freidig (som vanlig) at han "kunne tenke seg" å sitte til han ble 95 år. Åkei. Folkeavstemingen skulle gjøre store endringer i grunnloven og gjøre det mulig for Chavez å lede landet gjennom dekreter over svært lang tid.
    Hele denne suppa ble nedstemt, selv om det var flere "sukrede piller" med på kjøpet – bla. fri skolegang i 12 år og fri tannpleie for alle landets innbyggere. Nedstemt.

    Bush prøver desperat å gå ut med æren i behold. Enn så snodig det kan høres ut har Bush-administrasjonen satt i gang en kjempeinnsats ovenfor Israel, trass protester fra lobbyen hjemme, for å få bukt med nybygging på okupert jord. Ikke nok med det, de snakker til og med med palestinske ledere i hopetal, og delte sågar et rundt bord med utsendinger fra Syria og Irak om fredssamtaler nylig.
    Bush kan altså ende opp med å huskes som den president som skapte stabilitet i midt-østen.. Ønsketenkning? Dersom en eneste ting Bush gjorde i løpet av sine 8 år i det hvite huset skulle gå godt, håper det det blir denne. Last chance!

    Hva kan vi så konkludere med? De aller fleste av landene med presidentialske ledere har en tendens til å få galinger på toppen i blant. Folkeviljen og folkes makt vil til syvende og sist innhente dem. Spørsmålet er når det vil skje i Russland. Jeg gir de ti år. Litt sånn som spania på 80-tallet.

  2. 10 år ja, det var jo gildt.

    Du glemmer at Russlands innbyggere ikke kjenner til demokrati – iallefall ikke på ekte. I tida mellom 1917 og 1991 hadde de et kommunistisk en-parti-system hvor parti-eliten, Politburo, bestemte hovedsaklig.. tja.. alt. Og før det tsar-velde.

    Russere flest vet ikke hva det vil si å ha frie valg. Både Jeltsin og Putin kom til makta ved overveldende flertall inn i det mystiske. Allerede ved Putins første valg ble han utpekt og støttet djupt og godt av oligarkene og deres eide media.

    Tror det tar lengre tid enn som så for et så stort land å komme seg ut av -den- hengemyra. Frigjøringa av Russland fra elitestyre har allerede feilet én gang, som ikke akkurat har gitt gode assosiasjoner til frie marked og kapitalisme.

    Med gårsdagens episode ved oljeplattfomene våre uti sjøen vil jeg nok heller si at de forbereder seg på nytt jernteppe. Det kan ikke tolkes på noen annen måte enn fleksing av muskler.

    Folkets makt betyr virkelig ingen verdens ting i gamle Soviet Russia, hvor bloggen poster deg.

  3. skjønner ikke hva dere snakker om jeg, Tarja Halonen skal jo sitte frem til 2012… litt tidlig å begynne sutringa nå!

  4. Hva i alle dager er det _du_ prater om? Hva har Moominmamma2 med dette å gjøre?

  5. dere som plaprer om når man skal velge ny president… jeg bare påpeker at hun skal sitte i 5 år til

  6. Tittelen på innlegget er vitterlig MR President, ikke Mrs – ekskluderer tullinger med perioder, og perioder på 6 år spesielt (:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.